Haber

Yargıtay’dan emsal karar: Öğretmenlerin ek ders ücretlerine el konulabilir

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bir öğretmen hakkında borçları nedeniyle başlatılan icra takibinde maaşının 1/4’üne ve ek ders ücretinin tamamına el konuldu.

Maaşında sıkıntı yaşadığını, eşinin hamile olması nedeniyle ek masraf yaptığını, her gün okula gidiş-dönüş toplam 110 kilometre yol kat ettiğini iddia eden öğretmen, ek derse haciz uygulanmasını talep etti. ücreti kaldırılsın.

NÖBETİN KALDIRILMASI KARARI İTİRAZ ÜZERİNDE GERİ DÖNDÜ

Şikayeti kabul eden mahkeme, öğretmenin ek ders ücretinin tamamı üzerindeki haczin kaldırılmasına karar verdi. Alacaklı şirketin karara itiraz etmesi üzerine Bölge Adliye Mahkemesi 7’nci Hukuk Dairesi, itiraz talebini kısmen kabul ederek, İcra Mahkemesinin kararını bozarak şikayeti kısmen kabul ederek, 1/4’ü olarak hesaplanan 1.262,62 TL’den haciz işlemine devam etti. borçlunun maaşı ve ek kurs ücreti. Fazlalık talebinin reddine karar verdi.

MAHKEME MAHKEMEYİ VERDİ, BÖLGE MAHKEMECİSİ DİRENDİ

Sanık kararı temyiz edince Yargıtay 12. Hukuk Dairesi kararı bozdu. Bölge Adliye Mahkemesi ilk kararında ısrar etti. Kararın yeniden temyiz edilmesiyle birlikte belge Yargıtay Genel Kurulunun gündemine geldi.

Kararda; 2004 sayılı Kanunun 83’üncü maddesinde belirtilen fiyat kavramına her türlü fiyatın dahil olduğu belirtildi.

Karar şunları söyledi:

“Hem bedenen hem de fikri çalışma sonucunda elde edilen her türlü ücret bu kapsamdadır. Bu bakımdan ek ders ücretinin de madde metninde “her türlü ücret” kapsamına girdiği açıktır. Hukuk Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerde 2004 sayılı Kanun’un 83’üncü maddesi şöyleydi: Ek ders ücretinin maaş kapsamında olmadığı açıkça ortaya konmuş olsa da, maaş kapsamı dışında kalan hususların El konulabilirliğin kanunla düzenlenmesi gerektiği, tutarlı uygulamanın, ek ders bedelinin maaş kapsamında olmadığı ve ücretin tamamına el konulabileceği ve direnme kararının bozulması gerektiği yönünde olduğu, bu görüşün YSK tarafından kabul edilmediği, Panelin çoğunluğu.

Hal böyle olunca Bölge Adliye Mahkemesi’nin yukarıda açıklanan hususlara atıfta bulunarak verdiği direnme kararı hukuka ve hukuka uygun ve yerindedir. Ancak alacaklı vekilinin diğer itirazları Özel Daire tarafından incelenmediğinden belgenin bu hususta incelenmek üzere Özel Daire’ye gönderilmesi gerekmektedir.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu