Haber

Tunus Cumhurbaşkanlığı, Afrikalılara yönelik ırkçılık iddialarını yalanladı

Tunus Cumhurbaşkanlığı, ülkedeki Afrikalı göçmenlere yönelik ırkçı tezleri kabul etmedi.

Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Tunus’ta ırkçılık iddialarına yönelik yürütülen kampanyaya şaşırdık” denildi.

Açıklamada, “Tunus saygın bir Afrika ülkesidir ve bundan onur duyuyoruz. Afrikalılar bizim kardeşimizdir. Tunus, Afrikalı kardeşlerinin maruz kaldığı insan kaçakçılığına tüm imkanlarıyla karşı çıkmıştır. Afrikalılar bu rezil olayla (insan kaçakçılığı).” yer verildi.

Açıklamada, Afrika ülkelerinden Tunus’a gelen öğrencilere oturma izni verileceği ve bir yıllık oturma izni sağlanacağı da belirtildi.

Ne oldu?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 22 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen sistematik olmayan göçle “Tunus’un demografik yapısını değiştirmeyi amaçlıyor” bunu kontrol altına almak için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

Afrika Birliği (AfB) Konsey Lideri Musa Faki Muhammed, 25 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Tunus makamının yaptığı açıklamayı şiddetle kınadığını söyledi.

Tunus’un AfB üyesi olduğu hatırlatılan açıklamada, üyeler dahil tüm ülkelere uluslararası hukuk çerçevesinde göçmenlere karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye davet edildi.

Said’in açıklamalarının ardından Tunus’ta Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen sistematik olmayan göçmenlerle dayanışma amacıyla ‘ırkçılık karşıtı’ yürüyüş düzenlendi. Başkent Tunus’ta sivil toplum örgütleri ve Gazeteciler Sendikası’nın daveti üzerine sendika önünde toplanan binlerce kişi, Habib Bourguiba Caddesi’ne yürüdü.

Her yıl binlerce Afrikalı düzensiz göçmen, daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa’ya ulaşmak için Tunus’a geliyor.

Uzun yıllar Tunus’ta göçmen mahallelerinde yaşayan Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin bir kısmı Avrupa’ya ulaşmayı başarırken, bir kısmı da denizde hayatını kaybediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu