Haber

Sivas’ta Yangınlar Büyük Hasara Neden Oldu

SİVAS’ta hasat mevsimi yaklaşırken ekili arazilerde çıkan yangınlar büyük hasara yol açtı. İl genelinde yaklaşık 3 bin dekar arazide etkili olan yangınlarda yaklaşık 1100 ton buğday kül oldu ve yaklaşık 10 milyon TL zarar meydana geldi.

Türkiye’nin yüzölçümü bakımından Konya’dan sonra ikinci büyük şehri olan ve tarım arazileri açısından önemli bir yere sahip olan Sivas’ta son dönemde çıkan tarla yangınları çiftçileri mağdur etti. İl genelinde yaklaşık 3 bin dönüm arazide etkili olan yangınlarda yaklaşık 1100 ton buğday kül oldu. Yanan tarlalardaki mahsul kaybı yaklaşık 10 milyon TL olarak açıklandı.

‘KÜLTÜR 1 MİLYON TONUN ÜZERİNDE ÇIKTI’

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, tarlalardaki son durum hakkında bilgi verdi. Bu yıl yağışlarla birlikte il genelinde hububat rekoltesinin yüksek olduğunu belirten Çetindağ, “Bu sene hasat dönemi doluydu çünkü son yılların en büyük yağışını aldık. Bunun sonucunda buğday üretiminde güzel bir hasat gerçekleşti. Olağan sağanak yağışlardan dolayı da bazı sıkıntılar yaşandı.Çiftçimiz “Yabancı otlarla yeterince uğraşmadığımız için zulüm oldu ama yine bu seneki hasattan sonra bu seneki verim bozuldu. Geçen yıl 700-800 bin ton civarında olan buğday üretimi şu anda 1 milyon tonun üzerine çıktı” dedi.

‘TARLALARIMIZ MİLLİ BİR SERVET OLDUĞU İÇİN ŞEHİRİMİZİ YANGINLAR YAKALADI’

Bu yıl hasat döneminde çok sayıda tarla yangını çıktığını ve çiftçilerin mağdur olduğunu belirten Çetindağ, “Bu yangınları aşırı sıcaklar ve iklim değişikliği bir araya getirdi. Bu yangınlara baktığımız zaman çoğu bilinmeyen nedenlerden kaynaklanıyor. sebeplerden dolayı cam şişe bile çok yüksek sıcaklıklardan dolayı tarlada yangına neden olabiliyor.Kangal ilçemizde yaklaşık 2.500 dekar buğday tarlasına yağmur yağdı.Ayrıca Sivas geneline baktığımızda ilçede açıklanamayan yangınlar çıktı. yaklaşık 3 bin dekar ekili alan. Bu yangınların çıkması hem biz çiftçilerimizi hem de şehrimizi üzdü çünkü bu bir milli servettir. Gece gündüz çalışıyoruz. Hasat, çiftçilerimizi büyük sıkıntıya sokuyor. Bu yangınlar nedeniyle şu anda 1100 ton civarında kayıp var ki bu da yaklaşık 10 milyon TL’ye tekabül ediyor. Konuyla ilgili Sivas Valiliği ve yetkililer çalışma başlattı. Çiftçilerimizin mağduriyeti giderilmiş olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu