Haber

Karşıyaka’da Parkinson Hastaları Unutulmadı

Parkinson Hastaları ve Yakınları Derneği ve Karşıyaka Belediyesi iş birliğiyle 11 Nisan Dünya Parkinson Farkındalık kapsamında ‘Hayatın Ritmi Hareket Halinde’ konulu ‘Karşıyaka 2. Parkinson Sempozyumu’ Zübeyde Hanım Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi. Gün.

Sempozyuma Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasret Ceylan, Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka Kadın Kolları Başkanı Fatma Cengiz, Parkinson Hastaları ve Yakınları Derneği üyeleri, akademisyenler, STK’lar, dernekler ve vatandaşlar katıldı.

Geçen yıl yerel yönetimlerle iş birliği içinde hasta odaklı bir yaklaşımla gerçekleştirilen ilk sempozyumun ardından bu yıl ikincisi düzenlendi. Etkinlikte Parkinson hastalığı tüm yönleriyle ele alındı. Parkinson hastası ve yakınlarının da yer aldığı sempozyumda, hastalığın hayata etkileri anlatıldı. Sempozyum sonunda katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.

“BİRLİKTE YOLA ÇIKACAĞIZ”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Parkinson Hastaları ve Yakınları Derneği Lideri Gülnur Kelçe, sempozyumların önemine dikkat çekerek, “Bugün 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Farkındalık Günü. Dernek olarak tüm dünyada olduğu gibi Nisan ayında da Parkinson hastalığına dikkat çekmek için bir ekip etkinlikleri düzenliyoruz. Karşıyaka Belediyesi iş birliği ile Ekim 2022’de gerçekleştirdiğimiz Parkinson’da Yaşam Sempozyumu’ndan bu yana Karşıyaka’daki hasta ve yakınlarımıza ulaşmak için bir çalışma başlattık. Çok güzel geri dönüşler aldık. Amacımız daha fazla Parkinson hastasına ulaşmak ve onları hayata dahil etmek, hep birlikte, hep birlikte ilerlemek. Karşıyaka Belediyesi’nin desteğiyle sizler için hayata geçirmeyi planladığımız birçok projemiz var. Parkinson hastalığının tüm yönleriyle ilgili bilgilendirme toplantıları ve hastalığı destekleyen sosyal aktiviteler planlarımızın arasında yer alıyor. Peki neden Karşıyaka? İl Sağlık Müdürlüğü’nde yaptığımız bir araştırma sonucunda 2017 yılında İzmir’deki Parkinson hastalarının yarısının Karşıyaka bölgesinde yaşadığını tespit ettik. Bu hastalıkla ilgili son yıllarda ciddi bir artış olduğu gözlemlendi. Bu alanda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz; hastalık karşısında nasıl yavaşlatabiliriz, bu bahiste neler yapabiliriz diye fikirler üretiyoruz. Bu konuda her zaman birlikte çalışmamız gerektiğinin bilinciyle dernekteki arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz” dedi.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasret Ceylan, Karşıyaka Belediyesi’nin çalışmalarını şöyle aktardı: “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus hızla artıyor ve hem Alzheimer hem de Parkinson hastalıklarında ciddi bir artış var. Karşıyaka Belediyesi olarak ilk olarak Alzheimer Derneği ile ortak planladığımız, hasta ve yakınlarına hizmet vermeye başladığımız Alzheimer Merkezimizi hizmete açtık. Geçen yıl Gülnur Hanım ile bir araya gelmemizin ardından Parkinson hastalığı ile ilgili neler yapabilirizi konuşurken bir sempozyum düzenlemenin çok faydalı olacağı kanaatine vardık ve geçen yıl ilkini gerçekleştirdik. Bundan sonra da Parkinson hastalığı ve hasta yakınlarının bu süreci daha kolay geçirmesi için çalışmalarımız dernek iş birliği ile hızlı bir şekilde devam edecek.”

Sempozyumun ilk konuşmasını Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci yaptı, sunumunda Parkinson hastalığı ve tedavi sürecini anlattı. İkinci konuşmacı Parkinson Hastaları ve Yakınları Derneği gönüllüsü Psikoterapist Meltem Yamanyılmaz, katılımcılara ‘Akıldan Bedene Hareket’ konusunu aktardı. Üçüncü konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Uzman Fizyoterapist Nuri Üçler Parkinson hastalığında hareketin önemini anlattı. Dördüncü konuşmacı olarak Dr. Fizyoterapist Elif Sözer Zeren ‘Yüz Egzersizleri’nin değerini anlattı ve katılımcılarla ‘yüz yogası’ gerçekleştirdi.

Öte yandan Parkinson Farkındalık Haftası kapsamında Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirilen kurabiye atölyesi etkinliğine Parkinson hastaları da katılarak birbirinden lezzetli kurabiyeler yaptı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu