Haber

CHP Ankara Milletvekili Demir, Motorlu Kuryelerin İş Güvenliği ve İstihdam Sorunlarının Araştırılması İçin Teklif Hazırladı

CHP ANKARA Milletvekili DEMİR, OTOKURYELERİN İŞ GÜVENLİĞİ VE İSTİHDAM SORUNLARININ ARAŞTIRILMASINA YÖNELİK TEKLİF HAZIRLADI;

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, motosikletli kuryelerin iş güvenliği ve istihdam sorunlarının araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na araştırma teklifi sundu. Teklif üzerine Demir, “Özellikle serbest meslek sahibi motosikletli kuryeler ile platformlar arasındaki sözleşmelerde motosikletli kuryelere yönelik koruyucu düzenlemeler getirilmelidir.”

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, motosikletli kuryelerin iş güvenliği ve istihdam sorunlarına ilişkin araştırma önerisi hazırladı. Demir, teklif vesilesiyle şunları söyledi:

“ILO Ankara’nın 2022 yılında dağıtım şubesinde çalışan moto kuryeler üzerine yayınladığı araştırmada, kayıt dışılığın yaygın olduğu bu meslekte çalışan kişilerin sayısının giderek arttığı görüldü. Özellikle çalışanların ve hizmetin ön planda olduğu bazı platformlarda. Siparişi alan moto kuryeye yapılan puan, olumsuz yorumlar ve düşük puanlar patron tarafından moto kuryeye yansıyor.” Kuryelerin daha hızlı olma baskısını artırıyor ve motosikletli kuryelerin karıştığı trafik kazalarının önünü açıyor.

“AŞIRI ÇALIŞMA SÜRESİ, DİNLENME FIRSATLARININ EKSİKLİĞİ, KISA TESLİMAT SÜRELERİNİN YARATTIĞI HIZ BASKISI GİBİ FAKTÖRLER, MOTORLU KURYELERDEN GELEN KAZALAR ÜZERİNDE BÜYÜK ETKİYE SAHİPTİR.”

Motosikletli kuryelerin karıştığı kazalarda uzun çalışma saatleri, dinlenme imkanlarının olmayışı, kısa teslimat sürelerinin yarattığı hız baskısı, psiko-sosyal sorunlar ve güvenlik ekipmanlarının eksikliği gibi faktörlerin de etkisi büyük oluyor. Bölümde kayıt dışılığın fazla olması nedeniyle kazalar iş kazası değil trafik kazası olarak kayıtlara geçmektedir. Bu nedenle motosikletli kuryelerin yaşadığı iş kazaları resmi rakamlara gerçekçi bir şekilde yansımamaktadır.

“MOTORLU KURYELERİN ÖZELLİKLE DİNLENME TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLMELERİ İÇİN KURULUŞLAR VE YASAL DÜZENLEMELER İÇİN YOL YAPILMALIDIR”

CHP’li Demir, araştırma önerisinde şu ifadeleri kullandı: “Motosikletli kuryelerin, özellikle de serbest meslek sahibi motosikletli kuryelerin denetlenmesine ve platformlar arasındaki sözleşmelere yönelik düzenleme yapılmalı. Motosikletli kuryelerin özgürce hareket edebilmeleri için örgütlenmelerin ve yasal düzenlemelerin önü açılmalıdır. Başta dinlenme olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılayın.

Sektörde yaşanan sorunların boyutunun tam olarak ortaya konulması, gerçekçi ve uygulanabilir politikalar geliştirilebilmesi için sektörde çalışan moto kurye sayısının, farklı çalışma durumları ve kayıt dışılık dikkate alınarak sağlıklı bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle motosikletli kuryelerin sorunlarının araştırılıp çözüm geliştirilmesi elzemdir.”

Kaynak: ANKA / Siyaset

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu