Yaşam

Bugün Türkler Çocuklarınıza Örnek Olabilirsiniz: Keman Virtüözü Suna Kan

Çocuklarınıza örnek gösterebileceğiniz Türkler dizisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde nispeten daha az bilinen ancak uluslararası üne sahip kişilere yer vermeyi planlıyoruz. Bu bahiste teklifleriniz varsa sizi bekliyoruz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konuğu: Suna Kan

1936 yılında Adana’da dünyaya gelen Kan’ın babası Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası viyola sanatçısı Nuri Kan’dır ve küçük Suna 5 yaşında babasından ders almaya başlar. Daha sonra aile dostları Hulusi Karsel’den ders alır.

Ankara Devlet Konservatuarı sınavlarını kazanarak Avusturyalı eğitimci Walter Gerhardt ile başladığı temel keman eğitimine İzzet Nezih Albayrak ve Gilbert Back ile devam etti; son olarak Liko Amar ile çağdaş müzik çalışmaları yapmaktadır.

İlk resitalini 18 Nisan 1946’da henüz 10 yaşındayken Mozart’ın 5. İsmet Paşa. Burada Gabriel Bouillon ile çalıştı ve 1952’de konservatuardan birincilikle mezun oldu.

Wonder Child Yasasının ayrıntıları için buraya tıklayın.

1957’de Türkiye’ye dönen Kan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın solisti olarak atanır. 1960 yılında Türkiye’nin ilk konser piyanisti Ferhunde Erkin ile kurduğu keman-piyano ikilisi ile yurdun birçok yerinde oda müziği konserleri ve resitaller veriyor. Daha sonra Gülay Uğrata ile ikili oluşturur ve 29 yıl beraber çalarlar.

1970’li yılların başında şefi Gürer Aykal ve eşi Faruk Güvenç ile Ankara Oda Orkestrası’nın kuruluşunda yer aldı ve 1977-1986 ortalarında bu orkestranın baş kemancısı ve solisti oldu. Ayrıca Suna Kan, Türk beşlilerinin keman için ürettiği repertuarın önde gelen temsilcilerinden biri olur.

1996 yılında Sevda – Cenap And Müzik Vakfı Altın Onur Madalyası ile ödüllendirilen Suna Kan, farklı kıtalarda birbirinden değerli orkestra ve sanatçılarla çalışmaktadır. Adına da ödül verilen sanatçının ödül kazandığı yarışlar şöyle:

  • – Viotti Yarışması (1955)

  • – Münih Yarışması (1959)

  • – Long-Thibaud Yarışı (1957) – ‘Paris Şehir Ödülü’

  • – Vitrin yarışması(1958)

  • – Kulitibang yarışması (1965)

  • – Temtoband yarışması(1956)

  • – 1971: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanı

  • – 8. Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülleri Onur Ödülü

2017 yılında sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süre konser vermediğini hatırlatan Suna Kan, “Şimdilik kemanın kutusunu bu dünyadan ayrılana kadar kapattım” sözlerini kullanan Suna Kan şu an 86 yaşında. Kendisine sakin ve yeterli bir yaşam diliyoruz…

Böyle sanatsal bir bedel elde ettiğimiz ne güzel bir toprağımız var! yarın görüşürüz çocuklar!

Bu büyük virtüözü bizzat dinlemek isterseniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu